Gadgeteer Awards

Symbian rămâne platforma mobilă numărul unu, dar a pierdut teren în 2009

| 23.2.2010
Back to Yahoo!

telefoane 90x90 Symbian rămâne platforma mobilă numărul unu, dar a pierdut teren în 2009Sistemul de operare pentru terminale smartphone al Nokia, Symbian, continuă să domine piața mondială de telefoane inteligente, dar cota sa de piață s-a diminuat cu 5,4 procente în 2009, conform celui mai recent studiu de piață al companiei americane Gartner.
Competitorii principali, Blackberry și iPhone au continuat să câștige teren pe parcursul anului trecut, dar decizia Nokia de a transforma Symbian în platformă open source ar putea schimba situația anul acesta. Symbian^3, prima versiune open source, ar urma să fie lansată la finalul primului trimestru din 2010, în martie. Noua versiune ^4 va fi dezvoltată pe parcursul anului, lansarea urmând să fie spre finalul anului.
Cea mai mare problemă a sistemului era reprezentată de tehnologia full-touch. Nokia a trebuit să lanseze Maemo (Linux) pentru a cuceri piața entuziaștilor full-touch. Acum platforma se combină cu soluția Intel MobLin, pentru a crea noul jucător MeeGo.

Android a cucerit de asemenea teren foarte rapid și a crescut cu 3,5 puncte cota de piață anul trecut, în timp ce Apple a câștigat 6,2 puncte procentuale în 2009, spune Gartner. Succesul iPhone a dus Microsoft și Windows Mobile pe locul patru, cota fiind în scădere.

Nici un comentariu

Lasa un comentariu

Aboneaza-te la RSS Aboneaza-te la RSS

About us

Gadgeteer este, pe de o parte, un program inedit de teste dedicat pasionatilor de tehnologie si pe de alta parte, un blog specializat. Citeste tot

The Gadgeteers Blogroll Focus Video Follow us Microblogging
Archive