Gadgeteer Awards

Symbian open-source – beneficii pentru toți utilizatorii de telefoane mobile

| 5.2.2010
Back to Yahoo!

sym open Symbian open source   beneficii pentru toți utilizatorii de telefoane mobileFundația Symbian, care controlează cel mai popular sistem de operare pentru telefoane mobile inteligente (smartphone) la ora actuală, a anunțat că s-a finalizat transformarea platformei din software proprietar în tehnologie deschisă (open source). Cu alte cuvinte, la platformă pot acum contribui sau pot face modificări toți specialiștii software specializați din comunitatea Symbian, fără probleme.

Decizia aduce beneficii nu doar pentru proprietarul sistemului, Nokia, dar și pentru dezvoltatorii de aplicații, producătorii de telefoane Symbian precum Samsung, LG, Sony Ericsson și alții, dar și pentru utilizatorii de telefoane mobile pe acest sistem de operare.

Analiștii consideră că decizia va revitaliza platforma Symbian, iar versiunile următoare vor fi mai bune, vor putea concura mai bine cu Android de exemplu. La ora actuală cota Symbian este mai mare decât a tuturor competitorilor cu tot cu Mac OS, Android și Windows Mobile la un loc. În lume sunt peste 330 de milioane de telefoane Symbian active.
symbian1 Symbian open source   beneficii pentru toți utilizatorii de telefoane mobile

Problemele Symbian au apărut odată cu lansarea iPhone, când programatorii au descoperit că sistemul de operare controlat de Nokia nu poate avea interfață multi-touch, oricât de bine s-ar optimiza funcțiile touchscreen. Pur și simplu limbajul Symbian nu poate “înțelege” comenzile multi-touch. Cu toate acestea, următoarea versiune, care ar putea fi lansată chiar în 2010, va include și suport multi-touch.

Nokia și producătorii de terminale Symbian vor avea numai de câștigat din lansarea unei noi platforme mai bune, dar și din comunitatea dezvoltatorilor care vor produce aplicații exact ca la App Store sau Android Market. Companiile au de câștigat pentru că vor putea dezvolta pe platforma open source aplicațiile lor speciale de la birou pe care vor să lucreze angajații dotați cu telefoane.

În fine, utilizatorii de telefoane mobile vor avea de câștigat pentru că vor avea acces la funcții noi, la aplicații noi și nu vor mai fi obligați să învețe de la zero un alt sistem de operare pentru a avea aceleași capacități ca utilizatorii Nexus One sau iPhone.

Via: Symbian & PCWorld

Nici un comentariu

Lasa un comentariu

Aboneaza-te la RSS Aboneaza-te la RSS

About us

Gadgeteer este, pe de o parte, un program inedit de teste dedicat pasionatilor de tehnologie si pe de alta parte, un blog specializat. Citeste tot

The Gadgeteers Blogroll Focus Video Follow us Microblogging
Archive