Gadgeteer Awards

Nokia N97 Mini – micul adult

| 28.11.2009
Back to Yahoo!

Nokia N97 mini Nokia N97 Mini  micul adult“Connecting to Internet“ este singurul mesaj pe care-l vezi și în vis la acest telefon? De ce? O dată pentru că Nokia s-a gândit ca ar fi bine să te informeze când se dă pe net și a doua oară, pentru că este un telefon dedicat social networking. Vine by default cu Facebook și găsești pe Ovi o mulțime de clienți de Twitter și de clienți de messenger.

Ovi este application store-ul de la Nokia. Poți să cumperi și să downloadezi aplicații gratuite direct fără să te chinui să le instalezi prin intermediul unui computer. Mi-am pus din prima și m-am conectat la tot ce am eu online: contacte și calendar pe Microsoft Exchange, Facebook, Live Messenger și Twitter. Acest store nu este perfecțiunea întruchipată, dar e un început excelent. De ce zic că e perfectibil? Păi atunci când îmi instalam Live Messenger îmi dădea ca și related software… Live messenger!

În rest este copilul mai mic al lui N97, care se-ntoarcea acasă să ne facă viața online mai ușoară din punct de vedere fizic și intelectual. Are tot ce are și N97 gen tastatură, GPS, aplicație GPS cu hartă de România, camera foto cu bliț, buton lateral de lock/unlock. Nu am găsit partea de emițător pentru ascultarea melodiilor pe radioul mașinii… dar poate n-am știut unde să mă uit.

Loading
“Loading“ este al doilea mesaj din punct de vedere ierarhic. Vioiciunea nu este punctul forte al acestui model. De câte ori pornești o aplicație zice că Loading… suficient de mult cât să-ncepi să urăști pe cineva. Vestea bună este că odată încărcată aplicația aceste momente de așteptare dispar. Aplicațiile rămân încărcate în memorie și ușor accesibile.

Nokia – singurul telefon
Toată lumea își cumpără Nokia bazându-se pe simplitatea și rezistența modelelor din seria 62XX, pe care oricine le-a avut. Simplitatea asta a cam dispărut cu acest model. Este extrem de simplu să apelezi o personă din contacte folosind tastatura sliding pe care acest telefon o poartă cu mândrie. Dar dacă vrei să cauți în agendă numai cu ecranul touch și te grăbești sau conduci în timpul ăsta, viața ta devine puțin mai grea. De ce? Păi tastatura de pe ecran este pe două pagini! E ca și cum ai avea o tastatură de computer față verso! Înțeleg motivația din spatele acesteia, dar mai bine n-o puneau! Așa că partea de telefonie nu mai e atât de simplă așa cum o știam noi că era la telefoanele Nokia din tinerețea brandului.

Internetul pe cale de dispariție?
Mă gândeam zilele astea că folosesc din ce în ce mai rar Explorer-ul de net. Știrile le citesc prin clientul de RSS, twitter-ul și facebook le am integrate într-o altă aplicație iar blog-ul are și el aplicația client. De ce mai avem nevoie de browser? Poate că așa s-au gândit și cei de la Nokia. Au păstrat același browser care mai mult te încurcă în ceea ce faci. Din fericire poți să downloadezi gratis de pe Ovi cel mai bun browser de net pentru telefoanele mobile: Opera. Opera a salvat multe modele de telefoane la viața lui, inclusiv multe modele bazate pe Windows Mobile.

Distracție
Păi distracție la greu: YouTube, filme și muzică. N97 Mini le are pe toate. Mai mult… pe Ovi se găsește Shazam. Cea mai tare aplicație de recunoaștere a melodiilor.

Concluzie
Nokia N97 mini este copilul rătăcit a lui N97, dar are un comportament de adult.

Post scris de Razvan Baciu, consultant IT cu experienta de 10 ani in terminale mobile si PDA-uri, autor al blogului Razvanbb.ro.

6 comentarii

 1. Comentariu scris de Ana
  Publicat la data de 2.12.2009, ora 10:40

  Ce sa zic… pare mai atragator decat “parintele” lui… poate si pentru ca este mai tanar :)

 2. Comentariu scris de Lucian
  Publicat la data de 2.12.2009, ora 11:17

  Pare un telefon foarte interesant mai ales ca din cate am vazut in specificatii are un timp de standby de aproximativ 13 zile in 3g si si 2g si un timp de 6 ore de vorbit in 3g, respectiv 7 ore si 10 minute in 2g. La ora actuala cam toate telefoanele redau muzica si filme, deci este un lucru comun acum, numai ca n97 mini poate reda muzica timp de 32 ore! Pe langa timpii de functionare am mai remarcat ca are un ecran cu o rezolutie foarte buna pentru dimensiunile lui, raportat cu alte telefoane, o camera foto cu rezolutie buna, etc.
  Se pare ca are si parti care nu suna foarte bine, respectiv, daca are un touchscreen bun de ce ar mai avea nevoie de tastatura? Din pacate are destul de putin ram(128mb) si cred ca o sa ruleze destul de greu aplicatiile mari sau mai multe aplicatii simultan, etc.
  Cred ca dupa ce se vor vinde cateva mii de exemplare si vor aparea eventualele probleme de utilizare ne vom putea da mai mult cu parerea.
  Bafta

 3. Comentariu scris de iiordachescu
  Publicat la data de 2.12.2009, ora 11:20

  Ziceau ca o sa puna Maemo OS pe N-uri, dar si asta vad ca a venit tot cu Symbian 60. Cred ca o sa fie interesant de vazut ce poate Maemo (un Debian pus la cura de slabire ca sa incapa pe mobile ) in comparatie cu Symbianul care, oricat de “hard core” fan ai fi Nokia, trebuie sa recunosti ca e cam vechiut si a cam pierdut teren in fata lui Android si nu mai spun in fata lui iPhone OS. N-am apucat sa ma joc cu el dar i-am vazut pretul fara conectare si prin acele zone de pret gasesti telefoane mult mai consacrate in “connecting people” decat el.

 4. Comentariu scris de iiordachescu
  Publicat la data de 8.12.2009, ora 13:01

  M-am jucat cu el. O singura “carcoteala”: asezat pe o suprafata plana este foarte instabil din cauza obiectivului si blitzului camerei foto. Ceea ce poate fi destul de neplacut daca ai, de exemplu, o singura mana disponibila si vrei sa browsezi :D

 5. Comentariu scris de FLoRyNeLLL
  Publicat la data de 24.10.2010, ora 19:32

  eu am n97 si pot sa zic ca e destul de simpatic da asa este are 128 ram dar ruleaza programele foarte bine alt ceva ce pot zice cumpara 1 si ai sa afli :P

 6. Comentariu scris de Alexyss
  Publicat la data de 14.3.2013, ora 22:05

  Eu am un Nokia N97 mini, l-am luat exact knd a aparut, din afara…..a costat f mult . Sunt foarte multumita de el, are de tooate!! Acum vreau sa-mi iau si un Iphone…doar de fitza….dar la mini-ul meu nu am cum sa renunt !!!

Lasa un comentariu

Aboneaza-te la RSS Aboneaza-te la RSS

About us

Gadgeteer este, pe de o parte, un program inedit de teste dedicat pasionatilor de tehnologie si pe de alta parte, un blog specializat. Citeste tot

The Gadgeteers Blogroll Focus Video Follow us Microblogging
Archive