Gadgeteer Awards

Vodafone Mobile Broadband Hotspot – afacerea la un alt nivel

| 11.9.2009
Back to Yahoo!

mifi Vodafone Mobile Broadband Hotspot – afacerea la un alt nivelSa zicem ca esti la birou, intr-o sedinta, intr-o sala in care nu ai internet si nici wireless. Astfel incat trebuie sa vii cu laptopul, dar sa fii si online sa raspunzi la mailuri sau sa iti desfasori activitatea. Iti iei cu tine modemul tau, il legi la calculator, iar astfel esti online. La fel vor face si colegii tai, cu modemurile firmei. Astfel incat veti transfera intre voi mailuri, idei, fisiere si altele prin internet, folosind toti abonamentele de date ale firmei si astfel incarcand factura intr-un mod justificat, ati facut trafic in interes de serviciu. Da, dar asta o faceti de pe mai multe abonamente nu de pe unul singur.

Asta inseamna cheltuieli inutile pentru firma, atat abonamentele platite in plus, cat si traficul facut de calculatoarele conectate la net. 
Sau sa ne gandim ca pica netul la tine la birou. Astfel incat din toata lumea din birou doar unul are abonament de date si modem, iar astfel doar unul dintre voi va putea sa continue sa desfasoare afacerile firmei. Prost! Veti alerga cu totii la tipul care are internet sa il rugati sa va dea modemul sau sa va lase sa dati un mail sau sa va transfere un fisier pe net.

Exista si o solutie mai buna, de fapt doua solutii mai bune. Prima e ca Vodafone si-a facut upgrade la retea astfel incat au impins limita de transfer inspre 21 mbps download si 7.5 mbps upload. 
A doua solutie si cea mai buna e routerul wireless de la vodafone. Adica exact un router wireless ca oricare altul numai ca functioneaza cu o cartela sim si un 3G. Si merge pe net de rupe. Am avut saptamana trecuta o avarie si a ramas biroul fara net. Astfel incat am pornit hotspot-ul de la vodafone si i-am invitat pe colegi sa se conecteze la net. A mers extraordinar. Nu stiu exact cati au fost, vreo 7 -8 laptopuri care s-au descurcat exact asa cum trebuia, nimeni n-a simtit macar cand a revenit netul pe cablu si calculatoarele s-au conectat automat la reteaua cea mai buna.

Avantaje:

 • minim 4 ore autonomie in conditii de trafic maxim (testata de mine)
 • viteza mare de download (am tras cu 530 KB/s intr-o zona doar cu acoperire 3G)
 • se pot conecta mai multi utilizatori simultan, adica mai multe calculatoare folosesc acelasi abonament de date vodafone pentru a accesa internetul.
 • acoperire mare, am reusit sa am conectivitate la mai mult de 50 de metri.
 • conexiune 3G/ HSDPA / HSUPA
 • posibilitatea de a fi folosit ca modem simplu sau ca router wireless. (ca modem simplu se foloseste atunci cand este conectat la calculator prin USB, moment in care wireless-ul este dezactivat)
 • cost net inferior in conditiile in care economiseste echivalentul abonamentelor de date ce s-ar conecta simultan intr-o singura locatie.

Dezavantaje:

 • cand se incarca de la USB se dezactiveaza reteaua wireless si se foloseste doar ca un modem simplu. Deci trebuie incarcat de la priza.

Post scris de Cristi Dorombach, Project Manager pentru grupul Realitatea – Catavencu. Scrie zilnic pe piticu.ro inca din 2005.

6 comentarii

 1. Comentariu scris de Duncan
  Publicat la data de 11.9.2009, ora 15:57

  “Vodafone si-a facut upgrade la retea astfel incat au impins limita de transfer inspre 21 mbps download si 7.5 mbps upload”… e gresit, corect este 5,7 Mbps upload ;)

 2. Comentariu scris de radu ionescu
  Publicat la data de 11.9.2009, ora 18:57

  auzi – lamureste-ma si pe mine:
  - are baterie? si la asta zici ca tine 4 ore?
  - cum adica daca il legi la usb trebuie sa il bagi in priza?? nu se alimenteaza direct din usb?
  - cat de mare e fizic?

  eu am un modem din-ala usb, dar mi-ar fi mai usor sa dau drumul la un wifi din geanta decat sa ma leg la laptop, mai ales ca la MBA nu incape modemul in usb…

  hai merci.

 3. Comentariu scris de Oribilul
  Publicat la data de 11.9.2009, ora 21:13

  “Veti alerga cu totii la tipul care are internet sa il rugati sa va dea modemul sau sa va lase sa dati un mail sau sa va transfere un fisier pe net.”

  Voi la R-C ati auzit de Internet Connection Sharing (partajarea conexiunii la Internet)? Se pare ca nu.

 4. Comentariu scris de Bogdan
  Publicat la data de 27.10.2009, ora 17:15

  Scenariu improbabil. Daca sala ta de sendinte nu are internet wired sau wireless dar angajatii au toti internet mobil, firma la care lucrezi are probleme mai grave decat banii care ii da pe mobile broadband.

 5. Comentariu scris de R201 – MiFi cu ecran LCD | Gadgeteer.ro
  Publicat la data de 23.8.2010, ora 18:56

  [...] multe computere, folosind rețeaua 3G: Vodafone Mobile WiFi R201 este un nou model pentru Mobile Broadband Hotspot, de data aceasta și cu ecran [...]

 6. Comentariu scris de Vintila Cristian
  Publicat la data de 8.10.2011, ora 21:06

  auzi-ti mai fratilor dar eu tot nu am inteles cat il folosesti trebuie conectat la priza sau pc etc ??

Lasa un comentariu

Aboneaza-te la RSS Aboneaza-te la RSS

About us

Gadgeteer este, pe de o parte, un program inedit de teste dedicat pasionatilor de tehnologie si pe de alta parte, un blog specializat. Citeste tot

The Gadgeteers Blogroll Focus Video Follow us Microblogging
Archive