Gadgeteer Awards

Guest Post: N97 – Good, Bad and Ugly

| 12.7.2009
Back to Yahoo!

nokia n97 Guest Post: N97  Good, Bad and UglyUltimul meu Nokia folosit în mod profesionist a fost un 6210. Acum, după mulți ani, Nokia revine în viața mea cu mult așteptatul N97. Nu pot să spun că a fost o revenire spectaculoasă sau că de acum înainte vom petrece mai mult timp împreună dar este totuși un device interesant ce merită atenția fanilor Nokia.

Good
Funcția de bază și anume partea de telefonie, funcționează excelent și are un mod de căutare suficient de inteligent pentru a nu ne deranja să scoatem tastatura. Pe măsură ce scrii pe tastatura virtuală îți apar doar literele care corespund setului restrâns de contacte din agendă. Dacă ne deranjează totuși acest stil avem bineînțeles mare revelație a acestui model: tastatura sliding. Față de ce am văzut eu până acum la alte telefoane de acest gen, pare modelul cel mai reușit. Mecanismul deși urâțel pare unul rezistent și bine gândit pentru utilizare intensă. Un aspect relativ important mai ales că uneori folosim telefonul ca pe un stress toy jucându-ne cu partea de sliding.

Tot din punct de vedere fizic am fost impresionat de:

 • Camera foto cu blitz și cu rezultate foarte bune
 • Transmiterea sunetului pe FM. Astfel putem folosi radioul mașinii să ascultăm muzica direct de pe telefon.
 • Jack normal audio asta dacă am făcut vre-o pasiune pentru o pereche de căști nemaipomenite
 • GPS foarte reușit cu hărți actualizate pentru România.
 • Buton lateral foarte ușor de folosit pentru lock și unlock.

Din punct de vedere software au făcut ce face omul când face un nou model de touch screen icon smile Guest Post: N97  Good, Bad and Ugly : butoane mari. Ecranul este din seria celor care răspund la presiune. Multe aplicații online de genul Facebook sau Hi5. Pare un telefon gândit pentru social networking. Știe de youtube și are un seach unificat pentru aplicații, contacte, mesaje sau multimedia.

Integrarea cu Microsoft Exchange este excelentă. În 10 minute aveam contactele, mailul și calendarul gata sincronizate. Mi-a luat așa de mult pentru că nu mai lucrasem pe un Nokia de mult timp icon smile Guest Post: N97  Good, Bad and Ugly .

Cu câteva zile înainte să am acest telefon, cineva mi-a povestit că a fost la concert la Manowar și un prieten de-al lui a transmis live pe blog imagini și sunet de la concert (peste rețea 3G). Am fost impresionat! icon smile Guest Post: N97  Good, Bad and Ugly . Acum am constatat că este chiar funcțional din acest punct de vedere. Pentru blogger-ii înrăiți acest feature este excelent.

Încă două chestiuni drăguțe. Prima este aplicația Boingo unde poți să-ți faci un singur cont și să ai acces la enorm de multe hot spoturi wireless din jurul lumii (inclusiv România). E mișto că nu trebuie să îți cumperi în fiecare țară, în fiecare hotel, în fiecare gară și în fiecare aeroport, ore de internet de la diverși provideri. Ai totul într-un singur loc. Este un fel de roaming de rețele wireless dar mult mai ieftin. A doua este aplicația de vreme care are o funcție extrem de simplă: „zi-mi cum e vremea aici unde sunt eu… ai poziția GPS… descurcă-te!”. Nu trebuie să căutăm noi locația sau orașul cel mai apropiat, găsește el singur unde suntem și dacă vine ploaia.

Bad
Uneori prezentarea este totul iar plain-text-ul nu poate să ne ajute în acest sens. Din păcate mesajele de mail în formate „rich” sunt afișate destul de urât în plain text. Mai mult dacă vreau să deschid un mail trebuie să folosesc dublu click icon smile Guest Post: N97  Good, Bad and Ugly . După ce că mă chinui să selectez mesajul dintr-o listă destul de măruntă trebuie să mă concentrez să-l selectez și a doua oară și toate astea cu degetul mare.

Telefonul vine și cu un joc în genul guitar hero și care este o „rușine!” icon smile Guest Post: N97  Good, Bad and Ugly din punctul meu de vedere de fan al acestui joc.

Ugly
Browser-ul de internet este aproape inutilizabil. Pentru un telefon gândit pentru social networking și online freaks, partea asta mi se pare o scăpare majoră. Se cam blochează, nu afișează tot decât după câteva refresh-uri, iar scroll-ul este îngrozitor.

De aceea Nokia a adăugat și un pixuleț care se atașează cu un șnur la telefon. Mie întotdeauna acest tip de soluție mi s-a părut o adăugire făcută în ultima clipă când telefonul este aproape gata de livrare și la teste a ieșit prost la partea cu utilizare direct cu degetul. Cel puțin în explorer-ul de net este un improvement major icon smile Guest Post: N97  Good, Bad and Ugly .

Concluzii
După cum îi spune și numele este un telefon reușit în proporție de doar 97%. Lipsesc acele trei procente esențiale care m-ar fi făcut să mă bucur. Din păcate partea de browsing m-a dezamăgit destul de mult. Poate am noroc cu N100 icon smile Guest Post: N97  Good, Bad and Ugly .

Detaliile tehnice le găsiți aici.

Post scris de Razvan Baciu, consultant IT cu experienta de 10 ani in terminale mobile si PDA-uri, autor al blogului Razvanbb.ro.

8 comentarii

 1. Comentariu scris de Nokia N97, impresii via Gadgeteer | Dan Dragomir: stiri online
  Publicat la data de 14.7.2009, ora 21:41

  [...] Nokia N97 a ajuns la multa lume pentru teste si review-uri. Citez deocamdata din Gadgeteer, pentru ca mi-a placut textul [...]

 2. Comentariu scris de eusebiu
  Publicat la data de 19.7.2009, ora 23:37

  de ce nu pot sa vad pe tel. filme descarcate de pe internet……tebuie divx sau alt program….. daca stiti va rog sa imi spuneti. in rest sunt multumit de terminalul nokia N97…… MULTUMESC..

 3. Comentariu scris de Webmaster
  Publicat la data de 22.7.2009, ora 06:07

  DEtalii tehnice se pot gasi si pe websiteul Vodafone in Magazinul online: https://www.vodafone.ro/shop/nokia-n97/6270013.6300016.pr

 4. Comentariu scris de razvanbb
  Publicat la data de 23.7.2009, ora 21:45

  @eusebiu

  Nokia N97: Video playback formats are 3GP formats, Flash Video, H.264/AVC, MPEG-4; the video resolution is 360*640. Audio formats are AAC, M4A, MP3, WAV, WMA etc.

  Ai nevoie de un program de conversie.

  Eu personal am cumparat de la : http://www.cucusoft.com/

  Sunt mai multe variante.

  Eu am Video Converter si DVD Converter.

  Razvan

 5. Comentariu scris de ghimposul
  Publicat la data de 24.7.2009, ora 09:40

  cred ca pixululetul poate fi necesar chiar si daca totul e perfect – mai ales daca ai degetelele mai groase; de asemeni, eu nu am fost 100% multumit de nici un browser de pe nici un model de telefon – indiferent de motiv.
  tastatura culisanta e un mare plus.
  Eu zic ca poate fi un telefon interesant

 6. Comentariu scris de eusebiu
  Publicat la data de 27.7.2009, ora 08:53

  multumesc…razvanbb.. dar ce trebuie sa fac sa pot descarca pe tel filme de pe net….trebuie sa descarc in telefon program de conversie ?? …am tot incercat o multime de programe si nu am reusit sa vad nici un film de pe net….ce este si cu nokia asta n97 cam pretentios…….daca stii lasa un mesaj…mersi

 7. Comentariu scris de Raluca
  Publicat la data de 27.7.2009, ora 16:46

  Eu sunt fan Nokia….. si nici nu cer prea multe de la un telefon mobil…. daca are camera foto si internet pentru mine e ok…. uneori si optiunile astea doua ar putea sa lipseasca…. chiar si pentru pushtiul meu, de doi ani jumate, telefonul mobil e sinonim cu Nokia….. nu stie alte marci de telefoane mobile….. si chiar si atunci cand suna mobilul el spune: “ma suna tanti Nokia”…..:)… cu alte cuvinte, Nokia rules!!!

 8. Comentariu scris de HTC Magic – noi descoperiri » Gadgeteer.ro
  Publicat la data de 21.8.2009, ora 15:52

  [...] succes. Chiar se mișcă bine fără întreruperi și este o diferență majoră față de N97-ele testat anterior, de [...]

Lasa un comentariu

Aboneaza-te la RSS Aboneaza-te la RSS

About us

Gadgeteer este, pe de o parte, un program inedit de teste dedicat pasionatilor de tehnologie si pe de alta parte, un blog specializat. Citeste tot

The Gadgeteers Blogroll Focus Video Follow us Microblogging
Archive